לצערנו, לא כל סיפור אהבה ונישואין מסתיים בכך שבני הזוג חיו באושר ועושר ובמקרה זה- של גירושין, העושר- כלומר הנכסים המשותפים יכולים לגרום להרבה בעיות. המאבק על הנכס המשותף- הבית הוא אחד המאבקים הקשים ביותר- לפעמים מקבל צד אחד את הנכס, ולפעמים הנכס מתחלק בין השניים, כך או כך המאבקים הללו תמיד בעייתיים ולא נעימים. לפי החוק, מכיר בית המשפט באפשרות שבן הזוג יקבל זכויות בנכס המשותף גם אם הנכס אינו רשום על שמו וניתן בירושה, במתנה או הועבר לפני הנישואין- כל זאת במידה והמשפחה התגוררה בנכס במשך שנים.
בעלות משותפת
לפעמים נרכש הנכס יחדיו ונרשם בבעלות משותפת- שווה בשווה גם אם רק אחד מבני הזוג שילם על הנכס או על רובו- הדבר שווה ערך למתנה. במידה ובני הזוג נפרדים והצד ששילם יותר טוען שמגיע לו חלק גדול מהחלק שמקבל הצד השני הוא לא יקבל את מבוקשו משום שפסקי הדין קובעים שרק רישום הזכויות קובע בעת מכירת הנכס, הסיבה לכך היא שהרישום המשותף, מבטא את הרצון של בני הזוג לקבל זכויות שוות. יש לציין כי כל עוד בני הזוג שותפים בנכס יכול כל אחד מהם לתבוע לפרק את השיתוף בכל זמן שירצה.
כדי להגן על הילדים קבע בית המשפט (סעיף 40 א' לחוק המקרקעין) שבמקרה ובני הזוג מעוניינים למכור דירה שמשמשת לצורך מגורים- המכירה תעוכב עד שימצא הסדר מגורים מתאים לילדים הקטינים ולבן הזוג שיחזיק בהם.
במרבית המקרים יכלול הסכסוך ענייני רכוש נוספים- ביניהם- חסכונות, זכויות סוציאליות ועוד, לפעמים כדאי לחכות עם פירוק השיתוף בנכס עד שיתחלק הרכוש הכולל- לכן רשאי בית המשפט לעכב את תהליך הפירוק עד להכרעה בנוגע לכל הנכסים.
אז מה אפשר לעשות עם הנכס בעצם? או חלוקה או מכירה?
ניתן לבצע את פירוק השיתוף בדרכים שונות- אפשר לחלק את הנכס לשניים- דבר שלא ניתן לבצע במרבית המקרים וניתן למכור את הנכס- אפשר למכור את הנכס לאחד מבני הזוג- דבר שיפחית את מס האם או למכור אותו לאדם אחר. המכירה לאדם אחר יכולה להתבצע בהסכמה או ללא הסכמה- באמצעות כונס נכסים אשר מפרסם הודעה בעיתון. במסגרת התהליך נעזרים בשמאי שיעריך את מחירו של הנכס, מקבלים הצעות, עורכים מכרז ומוכרים. כדי לבצע את המכירה יש לקבל אישור מבית המשפט של ענייני משפחה. במידה ובן הזוג מעוניין לרכוש את הדירה עליו להשתתף במכרז.
למזער נזקים- לבחור עורך דין מקצועי ומנוסה
אין ספק שתהליך הגירושין הינו קשה, רגיש ומורכב ביותר ולכן צריכים הצדדים לנהוג באופן שיאפשר להם להפחית את רמת הפגיעה בכל המישורים ובכל האנשים הקרובים- בעיקר בילדים. חשוב מאוד לא לערב אותם בסכסוכים ולא לנסות להסיט אותם נגד בן הזוג- גם כך, הסיטואציה קשה מספיק עבורם.
כדי למזער את הנזקים חשוב לפנות אל עורך דין גירושין מקצועי אשר מתמחה בתחום וצבר ניסיון נרחב בייצוג בני זוג שהחליטו להתגרש. עורך הדין ישמע על המקרה ויכין את הלקוח להמשך התהליך.
לאחר בחירת עורך הדין יש לאסוף את המסמכים הכספיים אשר כוללים- תדפיסים של חשבונות בנק, תלושי שכר, נכסים וכו'- באמצעותם יוכל עורך הדין לסייע בביצוע חלוקה הוגנת ולתכנן את התהליך בהתאם לתיק. רצוי לשמור על דיסקרטיות ולהימנע מהעברת אינפורמציה לבן הזוג, למשפחה ולחברים.
לקיים דיאלוג פתוח
הדרך הנכונה והטובה ביותר לעבור את הגירושין היא לקיים דיאלוג פתוח ולדון בעניינים השונים תוך ביצוע הסכמות ופשרות בנושאים המרכזיים ביניהם- חלוקת הרכוש, מזונות האשה, מזונות הילדים, המשמורת וכו'. גירושין בהסכמה יחסכו זמן וכסף, ימנעו סכסוכים וישמרו על מערכת יחסים סבירה אשר תקל על בני הזוג ועל הילדים. לאחר שבני הזוג מגיעים להסכמה הם יערכו הסכם מסודר ויחתמו עליו עם עורך דין. בהמשך יש לקבל אישור מבית המשפט לענייני משפחה או מבית הדין הרבני.